Верховна Рада України прийняла зміни щодо ДФРР
Верховна Рада України прийняла зміни щодо ДФРР

29 червня Верховна Рада України 238 голосами прийняла в другому читанні та в цілому проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (№9165 від 31.03.2023).


Про це повідомив експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (SALAR International) Ігор Онищук.

Нагадаємо, 22 червня відбувся додатковий розгляд зазначеного законопроекту в Комітеті ВРУ з питань бюджету. За результатами цього розгляду було внесено низку пропозицій і поправок та рекомендовано Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом в уточненій порівняльній таблиці до зазначеного законопроекту, з урахуванням внесення необхідних редакційних і техніко-юридичних правок.

Зокрема, поправкою 455, яка була врахована, запропоновано кошти ДФРР (2 млрд гривень) передати на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

Крім цього, розділ «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» доповнено новим пунктом щодо передбачення у проекті закону про Державний бюджет України на 2024 рік особливостей використання коштів державного фонду регіонального розвитку у 2024 році з урахуванням положень статті 37 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (статтю доповнено зазначеним законопроектом).

Після підписання Закон буде направлено на підпис Президенту.

Кабінету Міністрів України доручено здійснити перегляд інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, календарні плани реалізації яких становлять більше одного року і фінансове забезпечення яких у попередні роки здійснювалося за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, в частині відповідності встановленим пріоритетам регіонального розвитку та за підсумками такого перегляду передбачити у проекті закону про Державний бюджет України на 2024 рік кошти, необхідні для завершення реалізації відповідних інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку.

Водночас, розширено предмет регулювання законопроекту та враховано наступні поправки:

  1. На 141,3 млн гривень зменшено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.
  2. Збільшено видатки на загальне керівництво та управління у сфері розвитку громад, територій та інфраструктури Мінвідновлення на 48,6 млн грн.
  3. Збільшено видатки на керівництво та управління Агенції відновлення на 37,1 млн грн.
  4. Збільшено видатки на субвенцію для завершення будівництва метрополітену у м. Дніпрі на 45,1 млн грн.
  5. Передбачено 10,5 млн гривень на обслуговування рахунків, відкритих у банківських установах, у тому числі в іноземних банках, для здійснення заходів з відновлення України та ліквідації наслідків збройної агресії російської  федерації проти України.

Загалом, кошти ДФРР у 2023 році перенесено на ЗСУ, а у 2024 році буде враховано особливості використання ДФРР відповідно до запропонованих норм, зокрема:

  • Кошти державного фонду регіонального розвитку спрямовуються на виконання інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що мають на меті відновлення та розвиток регіонів, з дотриманням таких пропорцій розподілу:
      -  50 відсотків коштів – рівними частинами між Автономною Республікою Крим, областями та містами Києвом і Севастополем;
     - 50 відсотків коштів – додатково рівними частинами між Дніпропетровською, Донецькою, Житомирською, Запорізькою, Київською, Миколаївською, Одеською, Сумською, Харківською, Херсонською, Чернігівською областями.
         *При розгляді законопроекту до другого читання додатково додано Дніпропетровську та Одеську області.
     
  • Інвестиційні програми і проекти регіонального розвитку, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів в обсязі не менше 10%, а для бюджетів міст Києва і Севастополя та бюджетів міських територіальних громад з населенням понад 225 тисяч осіб – не менше 50%.
  • Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації подають центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної регіональної політики, пропозиції з переліком і описом інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що пройшли попереднє оцінювання регіональними комісіями та можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.
  • Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної регіональної політики, утворює комісію для попереднього відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та оцінки їх на відповідність вимогам законодавства, до складу якої включаються члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету за рішенням цього комітету (чисельністю не менше 50% складу такої комісії).
  • За результатами здійснення попереднього відбору та оцінки на відповідність вимогам законодавства поданих інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної регіональної політики, подає їх для відкритого голосування громадян засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі – Портал Дія). Під час такого голосування громадянин може віддати один голос за одну інвестиційну програму (проект регіонального розвитку) регіону за місцем реєстрації місця проживання (внутрішньо переміщена особа – за місцем проживання, визначеним відповідно до законодавства про облік внутрішньо переміщених осіб).
  • Порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (включаючи умови щодо відкритого голосування громадян засобами Порталу Дія), визначається Кабінетом Міністрів України.
  • Розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку за результатами відкритого голосування громадян засобами Порталу Дія затверджується Кабінетом Міністрів України».
Переглядів: 4642
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: