У Києві презентували Проект Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України»
У Києві презентували Проект Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України»

6 лютого 2024 року в Києві відбулася презентація підготовленого до другого читання Проекту Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України». Захід відбувся за участі представників Верховної Ради України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного середовища та за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Поданий народними депутатами України, членами Комітету Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування законопроект був ухвалений в першому читанні 21 листопада 2023 року та доопрацьований за участі представників органів місцевого самоврядування, державних органів та профільних експертів. Під час доопрацювання проаналізовано відповідне законодавство Європейського Союзу та враховано кращі практики міжнародного територіального співробітництва країн Європи. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» також долучився до розробки законопроєкту а також підтримував діалог з представниками органами місцевого самоврядування під час його підготовки.

 

 

Олександр Аліксійчук, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування подякував Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за підтримку у розробці цього законопроекту та інших ініціатив Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та зазначив важливість цього законопроекту:

«Закладені законопроектом законодавчі зміни лише сприятимуть створенню більш якісних умов для ефективної та взаємовигідної співпраці між громадами України і міжнародними партнерами, підвищать рівень життя населення та сприятимуть залученню інвестицій задля найшвидшого  відновлення нашої країни. Разом з тим хочу зазначити, що законопроект було розроблено саме на запит, отриманий нами від представників органів місцевого самоврядування під час Комітетських заходів».

 

 

Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, сказав:

«Цей законопроект - це третій етап у розвитку міжнародної співпраці українських органів місцевого самоврядування. Першим етапом були спільні фестивалі та дозвілля. Другий етап прийшов від початку повномасштабного вторгнення і він був присвячений гуманітарній допомозі з боку партнерів. Настав час третього етапу - системної реалізації спільних проектів на кошти фондів ЄС».

 

 

Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» зазначив, що цей законопроект є однією з цеглинок інтеграції України у спільноту демократичних країн у всьому світі.

«Міжнародне територіальне співробітництво сприятиме залученню інвестицій та пошуку додаткових ресурсів для відновлення та розвитку громад в Україні. Цей законопроект тісно пов’язаний із Європейською хартією місцевого самоврядування, він запроваджує скоординований механізм укладання угод про міжнародне співробітництво між громадами та залучення громадян. Надалі Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримуватиме місцеві органи влади у розробці проєктів співпраці, підготовці заявок на фінансування та забезпеченні прозорості управління грантами».

 

 

Нагадаємо, законопроект №9450 входить до списку 10 законопроектів, важливих для підтримки та розвитку громад і територій.

Переглядів: 1190
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: законодавче забезпечення
Читайте також: