Агенції регіонального розвитку Тернопільщини та Сумщини підписали грантові угоди з Проєктом UCORD
Агенції регіонального розвитку Тернопільщини та Сумщини підписали грантові угоди з Проєктом UCORD

1 березня 2024 року у Києві агенції регіонального розвитку (АРР) Тернопільської та Сумської областей та швейцарсько-український проєкт «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, підписали грантові угоди про інституційну підтримку до 2026 року, що посилить спроможності агенцій ефективно виконувати свої стратегічні цілі та завдання, а також використовувати нові можливості.


Інституційна підтримка агенцій є важливим кроком для посилення ролі АРР на обласному рівні та, відповідно, належного регіонального стратегування, планування і подальшого втілення проєктів розвитку. Агенції мають стати майданчиками, де тісно співпрацюють усі сторони – влада, бізнес, громадський сектор та експерти, науковці, українські й міжнародні партнери. Це підкреслив Андре Хубер, керівник Програми співробітництва Швейцарії в Україні:

«Це фундаментальний підхід для Швейцарії – ми діємо спільно. Ми пишаємося, що в Україні ідея агенцій регіонального розвитку стає більш поширеною. І якщо показати успішні приклади роботи агенцій регіонального розвитку, то інші області підхоплять цю ініціативу».

 

 

У церемонії підписання взяли участь директори АРР Тернопільщини та Сумщини, а також представники відповідних наглядових рад агенцій з обласних рад та адміністрацій.

 

 

Володимир Болєщук, в. о. Голови обласної ради Тернопільської області, підкреслив значущість підписання грантових угод як важливий крок до розвитку регіону у час, коли війна дається взнаки.

 

 

Тарас Савченко, Перший заступник начальника Сумської ОВА та Голова Наглядової ради АРР, розповів про складні умови роботи інституцій прикордонної Сумської області, але водночас підкреслив, що зараз засновники продовжують підтримувати агенцію.

 

 

Підтримку агенціям регіонального розвитку та проєкту UCORD висловив Дмитро Турчак, Директор департаменту стратегічного планування та регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Він наголосив на важливості створення, розвитку та ефективної роботи агенцій регіонального розвитку для належної підтримки державної регіональної політики.

 

 

АРР Тернопільської та Сумської областей уже понад 9 місяців тісно співпрацюють із проєктом UCORD - після укладення меморандумів про співпрацю між проєктом та обласною владою минулого року, АРР розпочали роботу по декількох напрямках – організаційний розвиток, розширення секторів діяльності, розбудова спроможностей.

 

 

Тепер АРР Тернопільщини та Сумщини будуть втілювати грантові заявки, які вони підготували перед підписанням угод. Заявки відповідають стандартам грантових заявок ЄС.

«Такий тренувальний формат, хоч непростий і тривалий, є необхідним для АРР у контексті вступу України до ЄС», – наголосила Марина Бриль, керівниця проєкту UCORD.

 

 

У своїй роботі проєкт UCORD наголошує на інституційній спроможності агенцій, і грантові кошти, які проєкт зобовʼязується надавати до листопада 2026 року згідно з затвердженими фінансовими заявками агенцій, є інструментом та поштовхом для встановлення належних процедур та стратегічних підходів.

Зокрема, Андрій Семенюк, директор АРР Тернопільської області, відзначив, як співпраця з проєктом UCORD уже змінює його мислення та підхід до планування та управління АРР, а також наголосив, що завдяки грантовій угоді з проєктом UCORD в регіоні буде сформовано аналітичний центр, який генеруватиме ідеї, рішення та програми, та підтримає розвиток потенціалу проєктних менеджерів на місцях.

На підтримці стейкхолдерів на місцях наголосив і Григорій Стариков, директор АРР Сумської області:

«Наша Агенція та область максимально використають можливості проєкту для свого інституційного розвитку та підтримки громад і ключових секторів».

 

 

Спільною метою проєкту UCORD та партнерів є трансформація організаційних структур агенцій та розбудова спроможностей. Таким чином агенції будуть ставати ініціаторами відновлення, здатними визначати регіональні пріоритети та підтримувати партнерства для розробки та втілення проєктів, які сповна реалізовують потенціал регіонів.

 

Переглядів: 2894
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: агенція регіонального розвитку
Читайте також: