Нідерланди та Україна: відкриваємо можливості економічної дипломатії

15-17 квітня делегація на чолі з Міністерством економіки України відвідала Східні Нідерланди з цілями налагодження співпраці голландського та українського бізнесу за участі агенцій регіонального розвитку (АРР).


Візит, організований агенцією регіонального розвитку Cхідних Нідерладів Oost NL та Міністерством економіки України за підтримки проєкту UCORD, обʼєднав у собі і укладання домовленостей про співпрацю бізнесу, і мережування, і обмін досвідом, і підписання меморандумів про співпрацю між Oost NL та чотирма українськими АРР - Хмельницької, Вінницької, Одеської та Сумської областей. Усіх учасників візиту повʼязало залучення Європейської асоціації агенцій розвитку EURADA - саме ця профільна асоціація стала платформою для знайомства та подальшого налагодження співпраці у регіональній політиці України та Європейського союзу.

 

Делегація з України з партнерами під час відвідання Oost NL. Джерело фото: проєкт UCORD

 

Як зазначила Надія Бігун, заступниця Міністра економіки та голова української делегації у Східні Нідерланди, у часи жорстокої та несправедливої війни Україна усвідомлює важливість підходу “співпраця, а не конкуренція”. Понад тим, ми маємо можливості для втілення нових технологій із безпосереднім тестуванням в умовах війни. Тож метою візиту є саме налагодження звʼязків із голландськими партнерами та бізнесом задля розвитку української економіки уже зараз.

Ервін Хугланд, регіональний міністр провінції Оверейссел, підтвердив, що для Нідерландів Україна - великий ринок, який може розширити голландські експортні інтереси. Це зацікавлення у співпраці з Україною підтверджували усі партнери та, з голландською прямотою, закріплювали це обговоренням конкретних ідей та рішень.

Зокрема, одним із таких рішень є залучення АРР Східних Нідерландів як платформи, завдяки якій голландський бізнес може “заходити” в Україну. Це підкреслила Венді де Йонг, директорка Oost NL, під час засідання агроплатформи, організованої у межах візиту делегації.

 

Агроплатформа Oost NL. Джерело фото: проєкт UCORD

 

Нідерланди відомі як потужний логістичний та експортний партнер, який поєднує численні морські та річкові порти з широкою мережею логістичних маршрутів по усій Європі. У той же час, провінція Оверейссел у східних Нідерландах розвиває бізнес-кластери у, зокрема, агросекторі Agrifood та енергоефективних рішеннях.

Саме тому до візиту було долучено представників бізнесу цих напрямів, а також агенцій регіонального розвитку Хмельницької, Вінницької, Одеської та Сумської областей. Для налагодження бізнес-звʼязків та формування цілісного підходу до співпраці з українськими областями, АРР є перспективними “точками входу”, які володіють стратегічним баченням свого регіону та стимулюють ті міжнародні бізнес-партнерства, які сприяють гармонійному регіональному відновленню та розвитку.

 

Представники Oost NL, АРР Хмельницької, Вінницької, Одеської та Сумської областей та члени української делегації після підписання меморандумів про співпрацю. Джерело фото: проєкт UCORD

 

Задля формування надійної співпраці та обміну досвідом, АРР Східних Нідерландів Oost NL та АРР Хмельницької, Вінницької, Одеської та Сумської областей підписали меморандуми про співпрацю. Цей важливий крок також підсилить підтримку трансформації АРР, яку надає Швейцарсько-український проєкт UCORD, задля утвердження АРР у ролі провідників та фасилітаторів відновлення, здатних визначати регіональні пріоритети та формувати партнерства для розробки та втілення проектів, які сповна реалізовують потенціал українських регіонів.

Презентація моделі співпраці влада-бізнес-наука у виступі Марини Бриль перед підписанням меморандумів між Oost NL та українськими агенціями регіонального розвитку. Джерело фото: проєкт UCORD

 

Важливість трансформації українських агенцій регіонального розвитку та залучення їх як майданчиків взаємодії влади, бізнесу та науки, підкреслила Марина Бриль, керівниця Швейцарсько-українського проєкту UCORD. Саме така форма співпраці є ефективним та цілісним підґрунтям відновлення та розвитку українських областей.

У Нідерландах модель взаємодії влади, бізнесу і науки має назву “потрійна спіраль” (triple helix), і у голландців є чому повчитися щодо комплексних партнерств. Усі державні, регіональні та місцеві владні структури, бізнес та освітні установи не лише поінформовані про таку модель, а й наводять реальні приклади та досвід її використання:

  • у провінції Оверейссел, успіх енергоефективного переходу бізнеспарку Хессенпорт є результатом адаптації голландського законодавства до викликів клімату, залучення місцевої влади до створення умов для бізнесу, а також проактивного підходу самих підприємств, які використали водневу енергетику для забезпечення масивних потреб великих індустріальних комплексів.
  • також провінція Оверейссел розробила комплексні політики перехідної енергетики, які зробили використання сонячних панелей для мешканців економічно вигідним через збалансування внесків у загальну систему енергопостачання та використання у пікові години.
  • у муніципалітеті Девентера, співпраця потрійної спіралі дає результати у розробці технологічних рішень із залученням молодих талантів: кампус де Кін залучає підтримку бізнесу, провінції Оверейссел, муніципалітету Девентер та університету Саксійон, щоб оптимізувати робочий час держслужбовців, студентів та молодих спеціалістів у розробці та втіленні інновацій у бізнесі.
  • фонд “Україна Підприємницька” співпрацює із муніципалітетом та міністерством оборони Нідерландів у втіленні навчальної програми для біженців з України. Метою програми є прояснення голландського бізнессередовища і регуляцій та надання інструментів започаткування власної справи у Нідерландах для українців із подальшою підтримкою релокації бізнесу назад в Україну.

 

Делегація з України у будівлі муніципалітету Девентер. Джерело фото: Проєкт UCORD

 

Для усіх втілених та запланових проєктів потрійної спіралі прцює ключовий принцип налагодження ефективності співпраці влади, бізнесу та науки: глибоко знайомитися із діяльністю та місією кожного учасника співпраці. Це необхідний перший крок до встановлення досяжних цілей, а також ясності, яку так цінують голландці, та якої так потребують українці, стоячи перед викликом налагодження економічного зростання під час війни.

Переглядів: 423
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: регіональний розвиток
Читайте також: